Multidisciplinaire aanpak Corona patiënt werpt zijn vruchten af.

Ergotherapeut Doreen, Fysiotherapeut Ellen, Diëtiste Anniek.

Ex-corona patiënten hebben nog steeds klachten na hun ziekte episode. Dit is het algemene beeld bij vele corona patiënten. Klachten kunnen lange tijd aanhouden en in sommige gevallen vragen we ons af of ze geheel zullen verdwijnen. Na 3 maanden kampen nog vele patiënten met forse klachten. Opvallend is dat de gemiddelde leeftijd relatief laag is.

Er is sprake van verschillende soorten klachten. Zo kun je denken aan fysieke klachten als vermoeidheid, ademhalingsproblemen, concentratie, geheugenproblemen, angst, spierklachten.

Om deze specifieke doelgroep betere hulp te kunnen bieden word er vanuit FysioCentrum Sengers multidisciplinaire hulp geboden. Zo hebben FysioCentrum Sengers, Kracht Ergotherapie en diëtistenpraktijk Tara Vossers hun krachten gebundeld en samen een plan gemaakt voor optimale samenwerking.

Onze patiënten blijken er echt baat bij te hebben. Zo ook Mathilde van zanten (fictieve naam). Zij raakte in november besmet en kampte nadien met klachten als vermoeidheid, spierpijn, en concentratie problemen. Elke keer als ze wat meer probeerde te doen kreeg ze de deksel op de neus en was ze weer extreem moe. Mathilde wil niets liever dan de oude worden.

Met gespecialiseerde herstelzorg helpen we haar doseren en zo haar vertrouwen weer terug te geven in haar lichaam. Door een verantwoord opbouw zien we mensen opknappen. Kenmerk van een corona patiënt is dat herstel het beste gaat als ze niet over hun grenzen heen gaan.

Ellen Temmink Covid specialist bij FysioCentrum Sengers licht toe: “De klachten van de Covid patiënten die binnen komen zijn erg wisselend. Algemene beeld is dat mensen erg ingeleverd hebben op conditioneel vlak. Voor sommige zijn de normale bewegingen in huis eigenlijk al voldoende. Andere werken alweer parttime en willen graag weer terug naar hun oude niveau.
Gezien het grillige beeld van de corona herstel is een geïntegreerde aanpak onder professionele begeleiding gewenst bij deze doelgroep.

Multidisciplinair behandelplan

De drie partijen behandelen de ex-coronapatiënten tegelijkertijd. De fysiotherapeut treedt op als casemanager. Dit aangezien mensen zich vaak bij ons melden. Wij coördineren de zorg en zorgen voor een goede afstemming. Zo kan iemand fysiotherapie volgen om conditioneel te trainen en kracht terug te winnen. Gaat iemand naar de ergotherapeut om te leren de juiste belasting belastbaarheid te hanteren en kijk de diëtist naar de juiste voeding die noodzakelijk is om goed te herstellen. Elke patiënt heeft andere behoefte er dient dus per patiënt gekeken te worden naar wat de insteek moet zijn.

Mathilde” De ergotherapie heeft me enorm inzicht gegeven in mijn eigen belastbaarheid. Blijkbaar deed is veelal te veel. Daarnaast ben ik super blij met de diëtiste. Met haar tips had ik het idee meer energie uit mijn voeding te halen.”

Vergoeding overheid

Zorgverzekeraars vergoeden herstelzorg voor ex-coronapatiënten vanuit de basiszorg. Patiënten hebben recht op maximaal 50 behandelingen fysio- en oefentherapie, 10 behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur) aan ergotherapie en 7 uur (bovenop de bestaande 3 uur) aan dieetadvies.

Ben jij ex-coronapatiënt en heb je langdurige klachten? Meld je dan aan voor herstelzorg bij FysioCentrum Sengers. 053-2310838 of mail naar info@fysiocentrumsengers.nl