Vijf maanden geleden meldde zich een vrouw van rond de zestig die zóveel last had van haar rug dat ze weinig meer kon doen. Ze klaagde over rugklachten, zowel haar onderrug als bovenrug gaven problemen. Ook had ze hinder van haar rechterbeen. Dat deed pijn, ze voelde er tintelingen in en vaak een doof gevoel. Men had haar zelfs al geadviseerd meer van een rolstoel gebruik te maken! Het viel ons op dat ze in elkaar gezakt stond en moeite had om zichzelf rechtop te bewegen.
We onderzochten haar en maakten een scan van haar rug. Het was duidelijk dat mevrouw een forse scoliose had. De term scoliose komt uit het Grieks en betekent ‘verkromming’. Een scoliose is dus populair gezegd een kromme rug: de wervelkolom vertoont een bocht en draait tegelijk om zijn eigen as. Mensen met een scoliose hebben vaak last van verschillende soorten rugklachten. Afhankelijk van hoe de rug zich gevormd heeft ontstaan er op verschillende plekken in de rug klachten. In Nederland lopen 60.000 mensen met een scoliose rond. De laatste tijd krijgen wij meerdere patiënten met een dergelijke rugverkromming in de praktijk. Vandaar dat ik u over deze mevrouw wil vertellen.
In het gesprek liet mevrouw vallen dat ze haar heil onder meer had gezocht in een korset ter ondersteuning van haar torso. Vroeger heel gebruikelijk, maar tegenwoordig weten we dat dit het probleem alleen maar verergert. Een korset dragen verslapt immers de spieren die het skelet moeten ondersteunen. Omdat we begrepen dat mevrouw ook verder een passieve levenswijze volgde lag de oplossing voor de hand.
We zijn haar gaan activeren en gaven haar 2x per week training om de houdingsspieren te verbeteren. In combinatie met dagelijkse oefeningen die ze thuis moest doen leidde dat tot resultaat. Een nieuwe rugscan na drie maanden liet zelfs aanzienlijke verbetering zien. En na vier maanden kreeg mevrouw van haar omgeving opmerkingen dat ze anders liep en er beter uitzag. Tegelijkertijd begonnen haar klachten aanzienlijk te verminderen met als eindresultaat dat ze momenteel zonder korset en met minimale klachten door het leven gaat. Ze loopt weer rechtop en kan haar dagelijkse activiteiten weer oppakken zoals vroeger! Stiekem doet ze zelfs wat tuinwerkzaamheden. Dat is toch mooi!
Vriendelijke groet,
Sjoerd Sengers
FysioCentrum Sengers
www.FysioCentrumSengers.nl