• Het was haar goede voornemen voor 2015: eindelijk naar de fysiotherapeut met haar (jarenlange) rug- en heupklachten én sporten onder begeleiding. Niet dat de klachten over zijn, maar wel beter leefbaar, dankzij oefeningen en onderhoudstherapie. Elke week staat Margré in de sportzaal in van Sengers voor haar uurtje Rug-fitness. Dat doet goed, in meerdere opzichten!

 • Dus jij sport hier al zeven jaar?

  “Klopt. Heel eerlijk: wel dankzij de peptalk van Sjoerd Sengers. Wat verschrikkelijk dat sporten. In het begin voelde ik me echt de kneus van het clubje. Zo stijf, zo klungelig, zo slap. En na afloop helemaal versleten. Het huilen stond me soms nader dan het lachen op mijn sportochtend. Superblij dat ik heb doorgezet, hoor. Want na een maand of drie, vier kon ik echt resultaat merken. Mijn conditie en spierkracht zijn duidelijk verbeterd. Niet dat ik ineens een afgetraind, atletisch lichaam heb… Maar weer fatsoenlijk kunnen wandelen met mijn wandelmaatjes, hoe heerlijk is dat!”

 • Afgelopen zomer zag ik je staan schilderen, boven op een trap.

  “Ja, onvoorstelbaar, want dat lukte me niet meer. De training heeft mijn been- en rugspieren sterker gemaakt. In plaats van wiebelend en trillend sta ik tegenwoordig veel steviger en stabieler op de trap. Daar word ik wel blij van. Ook vanwege het idee dat je daar zelf aan hebt gewerkt, mét de juiste begeleiding. Want dat een fysiotherapeut meekijkt en aanwijzingen geeft is heel fijn. Sjoerd ziet ook meteen als het wat minder gaat. Als het écht erg is, probeert hij zo snel mogelijk een afspraak in te plannen voor een behandeling. Soms word je zelfs onder het sporten even geholpen, om wat verlichting te brengen.”

 • Nog steeds fysiotherapie dus?

  “Dat is wel nodig. Onder in mijn rug zit slijtage. Pijnvrij ben ik eigenlijk nooit. Soms is de pijn best hevig en straalt uit in mijn rechterheup, -bil, -lies en -bovenbeen. Daarom doen we – op advies van de neuroloog – ‘regelmatig onderhoud’. Eens in de vier weken krijg ik een behandeling van Sjoerd. Functionele osteopathie noemt hij het. Dat is een Sjoerdiaanse combi van manuele therapie en osteopathie. Zeg maar zijn eigen methode. Die werkt, en zeker niet alleen bij mij.  Wel heb ik de boodschap meegekregen om op tijd aan de bel te trekken als de klachten verergeren. O ja, ook een pijnlijke plek rechts in mijn buik hangt samen met de rugslijtage. Die plek behandelt Sjoerd met visceraal-therapie. Het schijnt allemaal met elkaar samen te hangen via weefsels enzo. Klinkt ook best logisch. Het belangrijkste is: het helpt.”

 • En ondertussen sporten

  “Eén  keer in de week. We hebben een min of meer vaste groep van zes vrouwen, allemaal met rugklachten. Je kent elkaar ondertussen, het is vertrouwd. Af en toe een beetje gein schoppen, dat kan gelukkig gewoon. Maar er is ook onderlinge betrokkenheid, dat voelt goed. Ieder heeft een eigen beweegprogramma. Zelf begin ik op de crosstrainer, even lekker opwarmen. En dan grondoefeningen met de yogabal. Sjoerd loopt er dan tussendoor… Met serieuze aandacht, tips en adviezen, een luisterend oor. Hij mag ons trouwens graag op stang te jagen. Maar hij moet ze zelf ook incasseren hoor! O ja, sinds de versoepelingen kan het weer: een kwartiertje gezamenlijk aan de bak. Pittige oefeningen, nou ja… voor ons niveau dan. Of een circuitje, waarbij we elke minuut wisselen. Leuk die afwisseling. Je doet zo goed mogelijk mee, gewoon wat je aankan. Als je maar blijft bewegen.”

 • Hoe gaat het nu?

  “Mentaal vind ik het lastig af en toe, vooral als de klachten weer opspelen. Zó frustrerend. Maar je weet ondertussen ook dat het na een poosje weer beter gaat. Dat is elke keer nog gebeurd en daar kun je moed uit putten. Er zijn dagen dat de pijn minimaal is en dat ik vrij soepel kan bewegen. Heerlijk, dagen om in te lijsten. Zonder sport en fysio – en de oefeningen thuis natuurlijk – zou ik er zeker weten een stuk slechter aan toe zijn.”

KOM JE ER NIET HELEMAAL UIT?

Neem contact op
team-image