• Het was op 5 december 2020 dat Hermien werd geveld door corona. Paar weken uitzieken en dan rond de jaarwisseling haar werk in de thuiszorg weer oppakken. Dacht ze, maar dat viel vies tegen. Ze kwam er niet bovenop. Met de vraag ‘wat kunnen jullie voor me doen?’ belde ze FysioCentrum Sengers. Bleek er een speciale revalidatiegroep voor ex-covidpatiënten te zijn. Onder begeleiding van een fysiotherapeut werken ze sámen – op maat – aan herstel.

 • Covid-revalidatie, hoe kwam je daar zo bij?

  “Dat zoiets bestond wist ik ook niet. Maar toen ik Sengers belde zeiden ze ‘we hebben een coronagroep’. Ik dacht ‘da’s mooi!’. Een persoonlijk trainingsplan, met fysiotherapie en oefeningen, is gericht op lichamelijk herstel. En voor wie dat nodig heeft én wil is er extra ondersteuning mogelijk. Zoals een diëtist en ergotherapie. Ik wilde dat wel. In elk geval moest de zes kilo die ik kwijt was geraakt er weer aan. Maar dan met góede voeding. Van diëtist Anniek, zij heeft spreekuur hier in de praktijk, heb ik bruikbare adviezen en tips gekregen. Naar haar hoef ik niet meer, want ik ben weer op gewicht.”

 • En ergotherapie?

  “Bij Kracht Ergotherapie, ook al zo handig in hetzelfde gebouw. Ergotherapeut Doreen helpt je om je energie goed over de dag te verdelen. Want hoe komt het dat je zó moe bent na corona? Door haar kreeg ik inzicht in wat je de hele dag doet en hoe je rustmomenten kunt inplannen. Doreen zette de rem erop! En ze gaf me tips voor mentale training. Corona doet wat met je, je wordt echt op jezelf teruggeworpen. Die eerste dagen zijn spannend, want je weet niet welke kant het op gaat. Voordat ik ziek werd, dacht ik altijd in maanden, nu in dagen. Dat ik vreselijk bezig was met mijn herstel kostte ook veel energie. Het is beter om afleiding te hebben. Maar ja, de dingen die ik graag deed, zoals wandelen, mijn repetitieavond bij de muziekvereniging, een gezellig feestje, dat gaat gewoon niet. Daarom heb ik iets anders gezocht. Diamond painting, dat lukt wel. Mijn mindset heb ik moeten veranderen. Kleine positieve dingen geven me hoop voor de toekomst.”

 • Dus elke donderdag train je met je Covid-groep?

  “Ja. En elke week verheug ik me erop. Fysiotherapeut Ellen is onze vaste begeleider. We hebben een fijne groep. Je bouwt een band op met elkaar. Ik heb er veel aan. Met kracht- en conditietraining werken we aan lichamelijk herstel. Daarnaast praten we veel, delen onze ervaringen. Het gaat om erkenning, herkenning, begrip. Er wordt ook veel gelachen, hoor. Na de training voel je jezelf beter en kun je het weer aan. Het is allemaal laagdrempelig en voelt lekker eigen. Er is altijd tijd om vragen te stellen. Een poos terug had ik een Frozen Shoulder. En slijtage in de rug kwam aan het licht. Daar werd ook even naar gekeken en vervolgens behandeld. Hun slogan ‘Wij kijken verder’ klopt echt.”

 • Hoe voel je jezelf nou?

  “De oude ben ik nog lang niet. Na een béétje inspanning komt de hoofdpijn terug. Ik heb weinig energie, kan niet tegen veel prikkels. En ik ben nog steeds niet aan het werk, terwijl ik niets liever wil dan dat. ’s Morgens mijn tas pakken en op pad voor de thuiszorg. Van de huisarts moet ik terugkijken naar hoe ik er in december 2020 aan toe was. Ja, dan is er duidelijk vooruitgang. Of ik restverschijnselen overhoud, wat ik niet hoop, is een beetje onzeker.”

KOM JE ER NIET HELEMAAL UIT?

Neem contact op
team-image