• Drie jaar terug kreeg Mieke van haar longarts te horen dat ze COPD heeft. Ze meldde zich bij FysioCentrum Sengers voor het aanleren van een goede ademtechniek. En wat ze zichzelf beslist niet uit de mouw had geschud: ze ging sporten. Elke donderdagochtend werkt Mieke aan haar gezondheid via haar persoonlijke programma COPD-fit. Samen met fysiotherapeut Vieenna.

 • Lekker gesport?

  “Zeker weten! En ik heb zelfs nog lucht voor een gezellig praatje. Dat had ik een jaar geleden niet gekund. Békaf was ik toen na het sporten, kon niks meer. Thuis viel ik gelijk op de bank, helemaal buiten adem. Verschrikkelijk! En dan dacht ik ‘hoe kom ik hier nog door?’. Eigen schuld hè. Komt door het roken.“

 • Ben je gestopt?

  “Met roken wel. Niet met sporten. Eigenlijk kwam ik hier voor ademhalingsoefeningen. Een goede ademtechniek, dat scheelt enorm. Daardoor kan ik longaanvallen beter opvangen. Wat ik ook heb geleerd is om op een juiste manier vastzittend slijm op te hoesten. Ook belangrijk. Tja, en toen adviseerden ze me om te gaan sporten. Daar houd ik dus he-le-maal niet van. Maar ze hebben me overgehaald… Eerst op de loopband, daarna fietsen. Oh, wat was dat zwaar. ”

 • Best knap dat je nog steeds COPD-fit doet, toch?

  “Ik moet eerlijk zeggen dat Vieenna me enorm heeft opgepept. Dat had ik nodig. ‘Kom op, doorzetten!’ riep ze dan als ik zei dat ik niet meer kon. Als ik haar niet had gehad was ik ermee gestopt. Sinds een paar maand ga ik ook op de crosstrainer. Anderhalve minuut lopen, anderhalve minuut rust. Heel inspannend voor mij. Maar Vienna helpt me er zo weer doorheen. Die één-op-éénbegeleiding is ontzettend fijn. In een groep, hoe gezellig ook, kan ik me snel de mindere voelen. En dan haak ik af.”

 • En doet dat sporten iets met je?

  “Naast de inspanningstraining doe ik ook spierkrachtoefeningen. Ik heb er echt baat bij. Stofzuigen, traplopen, tuinieren, dit soort activiteiten kostten me vroeger heel veel moeite. Dat gaat nu stukken beter. En een prednison- of antibioticakuur heb ik het laatste jaar niet meer nodig gehad. Toen alles wekenlang stil lag vanwege de corona kon ik merken dat ik achteruit ging. Kijk, overgaan doet COPD niet. Maar je kunt er wel zelf aan werken dat het beter met je gaat. Volgens Vienna bouwen we nog steeds op en valt er nog iets méér uit te halen. Dat zie ik zelf ook wel zitten. Waar ik op hoop is dat ik het stabiel kan houden. Daar wil ik alles aan doen.”

KOM JE ER NIET HELEMAAL UIT?

Neem contact op
team-image