• Af en toe had ze last van haar onderrug. Toch benieuwd of er iets te zien zou zijn liet Annie een rugscan maken. Haar eerste kennismaking met FysioCentrum Sengers. Ze dacht er een hele poos over en besloot toen toch om er te gaan sporten. Rug-fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut.

 • Je sport in een groep, hè? Vaste ochtenden?

  “Ochtend. Ik sport nu één keer in de week. Zo ben ik ook begonnen. Tot de huisarts bij mij een verhoogd suiker- én cholesterolgehalte ontdekte. Ik moest afvallen en dat wilde ik ook. Een diëtiste hielp me met de juiste voeding. Ze adviseerde ook om méér te gaan bewegen. Het kwam erop neer dat ik mijn leefstijl moest aanpassen. Verantwoorde voeding én bewegen, die combinatie is belangrijk. In overleg met Sjoerd Sengers ben ik toen overgestapt op vrij sporten. Dan kon ik vaker in de week sporten, op momenten dat het mij uitkwam én de sportzaal vrij was. Ik ging minstens twee en soms drie keer. In mijn eentje. Zonder begeleiding, maar ik kreeg allerlei oefeningen. Die werden dan geëvalueerd via de app. En er loopt altijd wel één van de fysiotherapeuten rond die je even iet kan vragen. Ze willen je altijd helpen, zodat je weer verder kunt.”

 • Andere leefstijl, dat klinkt vast leuker dan het is…

  “Als het moet gebeuren, dan ben ik ook consequent, hoor! Binnen mijn familie is er aanleg voor suikerziekte. Van dichtbij heb ik voorbeelden gezien van hoe ik het écht niet wilde. Een nieuwe leefstijl had effect. De suiker en de cholesterol zijn flink gedaald. En ik ben twintig kilo afgevallen! Daar ben ik heel blij mee. En toen kwam de corona en lag het sporten stil. In die tijd heb ik wel veel gewandeld. Dat is wel goed natuurlijk, maar niet genoeg. Je traint niet alle spieren. Nick die toen mijn rug behandelde, opperde om weer te gaan sporten toen dat mocht. In mei 2021 heb ik de rug-fitness weer opgepakt. In de groep dus. Gezelligheid doet ook wat, hè. En het is fijn dat er een fysiotherapeut meekijkt en aanwijzingen geeft.”

 • Hoe gaat het nou met je rug?

  “Om de zoveel tijd maakt Nick een rugscan, om te kijken of er veranderingen zijn. Soms gaat het wat slechter, dan weer wat beter. Trouwens, begin 2021 kreeg ik last van duizeligheid. Best vervelend. Waarschijnlijk deels een gevolg van de coronacrisis. Omdat je in die tijd niet veel kon, heb ik méér gelezen en vaker op de tablet gekeken. Misschien toch weer een verkeerde houding? Met mijn houding heeft Nick wat dingen geprobeerd. Dat loste de duizeligheid niet op. Ik werd doorgestuurd naar Sjoerd, die met manuele therapie mijn nek en bovenrug behandelde. En de duizeligheid verdween.”

 • Kijk, daar heb je wat aan!

  “Ja, heerlijk dat die duizeligheid over is. O, bijna vergeten. Ze hebben me hier ook geholpen met een frozen shoulder. Overgehouden aan een val zo’n acht jaar geleden. De orthopeed voorspelde dat de klachten wel twee jaar zouden kunnen aanhouden. Verschrikkelijk vond ik dat. Net nu mijn schoondochter hoogzwanger was en dan zou ik de baby niet eens kunnen optillen of vasthouden. In die tijd hadden ze bij Sengers net een shockwave-apparaat aangeschaft. Sjoerd vroeg of hij dat mocht inzetten bij mijn klacht. Ja natuurlijk, want ik wilde er dolgraag vanaf. Wat denk je? Na driekwart jaar zo’n beetje was mijn frozen shoulder verholpen. Twee klachten mooi opgelost, ik ben hartstikke tevreden.”

KOM JE ER NIET HELEMAAL UIT?

Neem contact op
team-image