• “Verantwoord bezig zijn, dat voelt oké”

  Inge klopte aan bij FysioCentrum Sengers omdat ze last had van haar heup en haar bekken. De pijn straalde uit naar haar bovenbeen, tot aan de knie. Sowieso was het niet de makkelijkste periode in haar leven: ze zat in een burn-out. Hardlopen was en is voor haar een onmisbare uitlaatklep. Maar ja, hoe pak je dat aan als je wordt geplaagd door een beenblessure…?

 • En, konden ze je helpen bij Fysiocentrum Sengers?

  Gelukkig wel. Na een paar behandelingen waren de klachten een stuk minder. Ik was heel benieuwd of en hoe ik het hardlopen weer zou kunnen oppakken. Op een verantwoorde manier bedoel ik. Kan dat als je zó uitgeput bent door een burn-out? Ik wilde geen onverstandige dingen doen waardoor de klachten alleen maar erger worden. Sjoerd Sengers vertelde dat zij Running therapie aanbieden. Ik zou er eens over denken of dit misschien iets is voor mij.

 • Running therapie? Hoe werkt dat?

  Dit is vooral gericht op genieten tijdens het hardlopen. Je loopt onder begeleiding, in een klein groepje. In mijn geval met nóg twee vrouwen. Samen hebben we toegewerkt naar vijf kilometer hardlopen. Heel rustig opgebouwd, volgens een schema. We kregen instructies en allerlei tips en tricks. Zelf had ik geen idee wáár in de natuur je fijn kan hardlopen. Maar dat wist Sjoerd allemaal. Later in het traject kregen we een fitheidstest in de sportzaal van Sengers. Die ondersteuning door een fysiotherapeut is héél prettig. En wat ook fijn is dat je ervaringen kunt delen in je loopgroepje. Ieder heeft zo zijn eigen reden om mee te doen. Elkaar vertellen waar je zoal tegenaan loopt, dat doet goed.

 • Heb je nog steeds Running therapie?

  Nou, in groepsverband, dat is op een gegeven moment afgesloten. Daarna zijn we nog een poos doorgegaan met z’n drieën. Je bouwt toch samen iets op. Verder train ik weer in mijn eentje. Het mooie is dat, als ik iets merk van mijn oude klacht, ik zó weer terecht kan bij Sengers. Lekker, dat laagdrempelige. Geen ellenlange behandelingen, na een paar keer voelt het al weer oké. En ondertussen kan ik gewoon blijven sporten en les geven. Natuurlijk wel in overleg met de fysiotherapeut. Voor de pijn in mijn heup is dry needling ingezet. Daarnaast ben ik behandeld met manuele therapie. Lisa, zo heet mijn running-therapeut, heeft alle aspecten die met hardlopen hebben te maken doorgenomen. Gewoon om niets over het hoofd te zien dat wellicht verband kan houden met mijn klachten. Zo heeft ze mij gefilmd tijdens mijn hardlopen op de band. Dat geeft inzicht in hoe je loopt, in je houding. En in wat er eventueel kan worden veranderd dat leidt tot verbetering van je klachten. Ook heeft Lisa naar mijn schoenen gekeken. Die waren dus aan vervanging toe… En ik kreeg het advies om de zolen die ik al jarenlang heb, eens na te laten kijken. Dat kon bij Voetencentrum Wender. Zij zitten onder hetzelfde dak. Altijd fijn dat er nóg een professional meekijkt.

 • Heeft dat nog wat opgeleverd?

  Bij Wender is een scan gemaakt van mijn voeten. De podotherapeut stelde voor eerst even het effect van de fysiotherapie af te wachten en daarna zo nodig nieuwe zolen in te zetten. Uiteindelijk zijn het wel nieuwe zolen geworden. Ik wilde toch graag kijken wat die doen. O ja, ik had ook een bobbeltje op mijn wreef. Dat is door Wender meegenomen in de nieuwe zolen, zodat er minder wrijving in de schoen ontstaat. Ik ben super tevreden over de manier waarop dit is opgelost. Ook over de sfeer trouwens. De zorgverleners staan náást je, niet bóven je. Dat voelt als erg prettig. En er is ruimte voor grappen. Daar houd ik wel van.

 • En hoe gaat het nu met je?

  Op dit moment ben ik klachtenvrij. In de running te blijven, letterlijk en figuurlijk, dat is voor mij belangrijk. Na de burn-out heb ik mijn eigen yogapraktijk Yoga Balanz uitgebreid. Yogales geven, dat is écht mijn ding. Net als lekker hardlopen. Mijn vak én trainen, die combinatie werkt voor mij heel goed. Running therapie helpt mij om rustig verder te gaan. Ik heb net weer een nieuw trainingsschema gekregen. Er wordt trouwens altijd gekeken naar wat jouw wensen zijn.  Niet maar wat lukraak bezig zijn, maar verantwoord, dat voelt oké.

KOM JE ER NIET HELEMAAL UIT?

Neem contact op
team-image